Hvorfor jeg støtter Alternativet

In My Journey, Politics by admin2 Comments

(Billedet af Ross og hans børnebørn Maia og Silke er fra landstingssalen på Christiansborg d. 27/11-2013 ved Alternativets lancering)

I sommeren 2013 skrev Uffe Elbæk et indlæg i Dagbladet Information, hvor han nævnte at han var i gang med min bog Occupy World Street, som han kaldte ”fremragende”. Kort efter inviterede han mig til en kop kaffe og fortalte i dyb fortrolighed om sine planer om at forlade De Radikale Venstre og stifte et nyt parti baseret bl.a. på min bog, specielt min sønderlemmende kritik af nyliberale økonomi, som er i gang med at ødelægge det europæiske velfærdssystem. Jeg var selvfølgelig henrykt, fordi det var lige det jeg havde drømt om vil ske på et eller andet tidspunkt.

Alle centrum-højre partier accepterer ubevidst at vi alle sammen skal arbejde for de 0,1 % mest velhavende, der kontrollerer stort set alle de multinationale selskaber, blæser på miljøkrav og arbejdernes vilkår, og derefter underbyder vores danske virksomheder, der skal overholde strenge miljø- og arbejdsbetingelser. Også Socialdemokraterne! Jeg tror simpelthen ikke de forstår sammenhængen.

Den såkaldte ”konkurrencestat” byder på en ulige og unfair konkurrence, som vi aldrig kan vinde, og som langsomt ødelægger både miljøet og velfærdsstaten. Den tvinger os til at løbe hurtigere og hurtigere med mere og mere stress bare for at aflevere mere til den udenlandske 0,1 %. Det er for mig en katastrofe at vi ikke står af dette system og generobrer vores selvstændighed og genskaber en økonomi og et samfund, som er som vi ønsker og selv kan bestemme over.

I foråret 2015, efter tilstrækkelig mange underskrifter var blevet indsamlet med et fantastisk frivilligt arbejde, bad jeg Uffe om et møde fordi jeg viste at Alternativets kasse var tom og et valg nært forestående – og jeg var parat til at hjælpe. Mit mareridt var at jeg ikke gave tilstrækkelig meget og Alternativet endte med 1,9 % og ikke kom ind i Folketinget. Uffe foreslog 300.000 kr. men jeg sagde: ”Uffe, det er ikke nok”. Så endte det med 2 millioner, som er måske den bedste investering, jeg nogensinde har lavet. Når nogen som mig er heldig nok til at have midlerne til at gøre en positiv forskel, så er vi forpligtet til at handle resolut. Det er min filosofi.

Alternativer er et lys i mørket, som forhåbentlig kun er begyndelsen til en bred samfundsopvågning når tilstrækkelig mange forestår at det en denne vej vi skal ud ad hvis vi nogensinde skal opleve en retfærdig og bæredygtig fremtid.

Comments

 1. Hej Ross.

  Tak for en dejlig hjemmeside, fantastiske bøger du har skrevet og din vilje til at gøre en forskel med de midler du har. Jeg bor i økosamfundet Fri og Fro og det gør jeg fordi jeg i sin tid blev inspireret af Steen Møller til at bygge i natur og genbrugsmaterialer, lave arbejdet selv og dermed men en lille opsparing som udgangspunkt at blive gældfri.

  Så når du som ovenfor taler om at vi skal generobre vores egen frihed, så har du så meget ret…. det er det jeg i et vist omfang føler jeg har gjort for mig selv og min lille familie, men jeg brænder meget for at udbrede den mulighed til andre og bare at få dem til at tænke i de baner…..

  Jeg arbejder for ovenstående ved at holde lidt foredrag, rundvisninger på Fri og Fro og så laver jeg meget arbejde og iværksætteri i mit lokalområde Egebjerg fordi jeg synes det er rigtig vigtigt at vi forsøger at udvikle os og ikke bare lader os afvikle!

  Hvis du med dit store netværk og efraring har gode ideer til, hvor jeg bruger mine kræfter bedst, så er jeg lydhør.

  Min baggrund er en uddannelse til økologisk landmand med en fortid i det traditionelle landbrug, medejer af Buresø Grønstsager, som stadig eksisterer og i de seneste 14 år har jeg været politibetjent på deltid men er pt. på orlov i et år – og ja jeg leder efter nye græsgange og stiller ikke store krav til indtjening, men tingene skal selvfølgelig hænge sammen!

  vh. Morten Hylleberg

 2. Hej Ross
  Jeg er meget enig i dine synspunkter. Heldigvis ser jeg en tendens til at flere og flere i civilsamfundet begynder at rejse sig fra tilskuerrollen for selv at tage ansvar for, hvordan vi indretter os. Fra boliger, til fødevarer, til energi, økofællesskaber, omstillingsnetværk osv.

  Jeg synes, vi skal lave en række testsamfund – små som store – hvor vi integrerer alle de bedste erfaringer og løsninger og viser, hvordan en landsby eller et område kan leve bæredygtigt – socialt, økonomisk, økologisk og mht. livssyn.

  Det kan vi gøre på landet, bl.a. i de udtømte landdistrikter, hvor der er et fantastisk behov til bæredygtig bosætning og tilflytning af nye, engagerede mennesker og nye erhverv.
  Og vi kan gøre det i byerne – i bykvarterer, hvor vi starter økosamfund med fællesskaber, lokal produktion, energi, fælles fødevareforsyning m.m. I øjeblikket er der skabt et initiativ mellem erhvervsministeriet og større virksomheder om forsøg med at lave bæredygtige bykvarterer i København. Sådan kan vi gøre.

  Dette kan kombineres med uddannelser til folkeskoler, gymnasier og højskoler i bæredygtighed i praksis. Korte, praksisorienterede kurser, hvor børn og unge arbejder med at lave skovhaver, bygge økologiske huse, lave solenergi eller vindmøller og alt det, der skal til i vores hverdag.

  Tilsvarende kan vi begynde at skabe grønne lokale økonomier, hvor vi binder forskellige former for økologisk produktion sammen i et lokalområde, så de skaber den nødvendige helhed og dermed vores livsfornødenheder.

  Landsforeningen for Økosamfund (LØS) er i gang med sådanne initiativer, som du formentlig ved. Det er oplagt at spille sammen med andre grønne foreninger, som vi gjorde det i Det Fælles Bedste og Folketræffet i Hvalsø.

  Men ligeså oplagt er det at spille sammen med Alternativet – og gerne andre partier, som seriøst vil omstilling til bæredygtighed.
  Måske kan vi sammen starte sådanne testsamfund? Og de politiske partier kan formulere de politiske reformer, som kan understøtte etableringen og udbredelsen af sådanne testsamfund. Til dette kan vi etablere fora for samspil mellem civilsamfund og det politiske niveau.

  Bedste hilsner
  Niels Aagaard – formand for LØS

Leave a Comment